5 av historiens mest kända fotografier

Sedan 1839 har människan tagit bilder med hjälp av fotografi på miljöer, människor och händelser runt omkring oss. Fotografier har förmågan att fånga ett ögonblick och kan få oss att känna en speciell känsla. Vissa bilder ger ett sådant avtryck att de blir kända långt efter att de togs och känns igen av miljoner människor även idag!

Nu ska vi titta lite extra på fem av historiens mest kända fotografier. Vem tog det, vem var bakom kameran, och varför togs det?

"Lunch atop a Skyscraper", okänd fotograf

Lunch atop a Skyscraper

Bildkälla: Washington Post

Jag skulle nog vilja påstå att de flesta har sett denna bild, antingen som här i original, eller som någon av alla de parodier och återskapningar som har gjorts sedan det togs.

Fotografiet föreställer ett gäng byggarbetare som har lunchrast högt över marken på en stålbjälke, och någon passade då på att ta en bild. Bygget de arbetade med var en skyskrapa som senare fick adressen 30 Rockefeller Plaza. Bilden har blivit en av de mest berömda i världen och hänger på många väggar i USA.

Den har blivit en viktig symbol för arbetarrörelsen i USA, och byggarbetare än idag återskapar ofta bilden. Varje Labor Day uppmärksammas den i sociala medier för att hylla dem som var med och byggde upp landet.

Men vem var fotografen? Ja det är än idag lite av ett mysterium. Många har trott att det är fotografen Lewis Hine som tagit bilden, en man som är känd för sina bilder på Empire State Building, men det var många andra fotografer som också befann sig på bygget den dagen som lika gärna skulle kunna vara upphovsman. Man vet helt enkelt inte, men likväl är det en ikonisk bild!

Albert Einstein som sticker ut tungan, av Arthur Sasse

Albert Einstein som sticker ut tungan, av Arthur Sasse

Bildkälla: Deutsche Welle

För 70 år sen togs den här bilden på den berömda teoretiske fysikern Albert Einstein. Det var den 14 mars 1951 och Einstein fyllde 72 år. Födelsedagsfesten hölls i forskningscentret där han arbetade i Princeton, New Jersey. Einstein var väldigt känd i USA som han hade bott många år i och många paparazzifotografer lurade utanför, med förhoppningen om att de skulle lyckas få den kände fysikern på bild när han skulle åka därifrån.

Einstein gillade verkligen inte uppmärksamheten från media och blev väldigt irriterad på situationen. Sittande i baksätet på en limousin, hade han inte möjlighet att undkomma fotoblixtarna och de ivriga fotograferna. För att visa sitt missnöje stack han ut tungan åt paparazzifotograferna, och fotografen Arthur Sasse lyckades fånga just det ögonblicket med sin kamera. 

Att bilden blev känd över hela världen är Einsteins egen förtjänst. Han gillade verkligen bilden och beställde flera kopior åt sig själv och skickade dem sedan till kollegor, vänner och bekanta.

År 2009 så såldes ett signerat original av fotografiet på auktion för 74 324 dollar, vilket gör det till det dyraste fotot någonsin på Albert Einstein.

Beatles skivomslag till Abbey Road, av Iain Macmillan

Beatles skivomslag till Abbey Road, av Iain Macmillan

Bildkälla: BBC

För 52 år sedan en fredagsmorgon, den 8 augusti Blev The Beatles fotograferade när de promenerade över ett övergångsställe i London. Bilden skulle komma att bli omslaget till gruppens skiva Album Abbey Road, och man kan nog säga att det är den mest ikoniska bilden på dem.

Fotografen var en skotsk man vid namn Iain Macmillan. Han fick stå på en stege mitt i gatan under fotosessionen, medan trafiken stoppades av en polis. Sex bilder blev det sammanlagt, och det blev nummer fem i serien som hamnade på omslaget till albumet. Det var den bild där alla gruppmedlemmar hade sina ben i en perfekt V-form.

Det var Paul McCartney som hade kommit på idén till bilden och han hade ritat upp en skiss innan till Macmillan som visade hur han ville att det skulle se ut.

Macmillan var en ödmjuk man och tyckte kanske inte att det var hans bästa bild, men att det är den bild som har gett mest avtryck.

 

A man on the moon, av Neil Armstrong

A man on the moon

Bildkälla: Bored Panda

Månlandningen den 20 juli 1969 måste man väl ändå säga är en av de största historiska händelserna i mänsklighetens historia. Vad som är än mer fantastiskt är att det finns fångat på bild! 

Det är austronauten Neil Armstrong som tog bilden på sin kollega Buzz Aldrin när de utforskar Lugnets Hav på månens yta, och det är en av historiens mest kända bilder. Buzz Aldrin var kanske inte den förste mannen som fick sätta ner fötterna på månens yta (det var ju som bekant Neil Armstrong som gjorde) men han kunde få med sig ett riktigt fint minne därifrån i alla fall!

 

Guerrillero Heroico av Alberto Korda

Guerrillero Heroico av Alberto Korda

Bildkälla: Bored Panda

Fotot på revolutionären Che Guevara som fotografen Alberto Korda tog 1960 är utan tvekan det mest berömda på honom. Det togs under en minnescermoni i La Habana. Dagen innan hade mer än 75 personer dött i en explosion när en fransk fraktbåt skulle transportera vapen från Belgien till Kuba som skulle bli en del av Fidel Castros kamp. Castro la skulden på USA.

Bilden är tagen av under ett av begravningstalen, och Guevara var inte medveten om att den togs. Bilden blev ikonisk och en symbol för vänsterrörelsen i hela världen. Den har tryckts på otaliga flaggor, t-shirts och planscher många gånger sedan den togs, och Alberto Korda var väldigt missnöjd med det eftersom det var emot allt som Che Guevara stod för - kapitalismen.

Korda själv ansökte aldrig om ersättning för distribueringen av bilden. Han döpte porträttet till Guerrillero Heroico, och det hängde hemma på hans vägg. Det var först 1967 som bilden blev spridd över världen när det publicerades i tidningen Paris Match i en artikel om sydamerikanska gerillarörelser.


Historia är viktig för oss

De här bilderna hänger än idag i mångas hem som fotokonst, och min gissning är att det kommer att göra det under lång tid framöver. Men är du intresserad av annan unik och vacker fotokonst som kan förgylla ditt hem så kan du kolla in vårt sortiment på Dandelion Art Club. Vi erbjuder noga utvald fotokonst som bara finns i en begränsad upplaga.

Just historien bakom våra foton är viktig för oss, så det följer alltid med en skylt du kan sätta upp bredvid konstverket.