Vad skall jag tänka på när jag köper fotokonst online?

Intresset för fotokonst har fullkomligt exploderat på senare år och idag finns det massor av bra möjligheter att handla fotokonst på nätet. Är du intresserad av konst eller foto och vill börja köpa fotokonst så finns det några grundläggande saker som är bra att känna till. De ska vi gå igenom här. Vi kommer även ge dig en del värdefulla tips som du säkert kommer att ha nytta av när du börjar handla fotokonst.

Lär dig mer om fotokonst innan du handlar

Det första och mest grundläggande är att du bör veta vad det är du köper. På det sättet kan du värdera om konsten verkligen är värd de pengar du tänker lägga på den. Lär dig mer om kvalitetsparametrar som upplaga, pigment och papper.


Och inte minst: lär dig mer om konstnären. Hur känd är han eller hon? Har fotografen medverkat vid någon större utställning eller publicerat bilder i någon tidskrift eller bok av hög kvalitet? Vill du köpa konst av en erkänd fotograf eller konstnär så behöver du som regel betala en hel del.

Våga satsa - när du köper fotokonst

Ska du lägga lite mer pengar på riktigt fin och högkvalitativ fotokonst så är det inte läge att fega ur! Ett snällt och neutralt motiv kanske känns som ett givet och enkelt köp - men frågan är om det håller i längden? Oftast är det de lite mer komplexa, mångtydiga verken som håller uppe ditt och andras intresse under en längre tid.


Tänk på att ditt köp är en investering som förmodligen ska sitta på någon av dina väggar under många år framöver. Konst som kittlar lite mer brukar vara intressant under längre tid!


Var inte heller rädd för att blanda olika stilar och motiv. Det kan ge en intressant och spännande effekt att sätta upp fotografier av olika konstnärer bredvid varandra på en och samma vägg. På det sättet kan du skapa din egen personliga blandning som gör ditt hem unikt.

Köp fotokonst som du verkligen tycker om

Lär dig mer om fotografer och deras verk genom att läsa fotoböcker och besöka utställningar. Hittar du någon favorit bland fotograferna eller något verk du verkligen gillar så är det läge att handla! Det är genom att upptäcka och botanisera bland all fotokonst som du kan komma fram till vilken smak du har och vilken stil du gillar. Att få ha en del av ett konstnärskap som man uppskattar hemma på väggen är en fantastisk känsla!


Våga lita på din magkänsla när du köper fotokonst. Ofta är det de motiv som väcker känslor hos dig som du kommer att gilla lång tid framöver. Det är svårt att köpa fotokonst utifrån olika rationella överväganden. Då är det betydligt bättre och enklare att lita på magkänslan!

Köp eller låna fotoböcker och lär dig mer

Ett utmärkt sätt att lära sig mer om konst och foto är att låna eller köpa fotoböcker. Lånar du fotoböcker på biblioteket behöver det inte kosta dig en krona. Samtidigt har du möjlighet att snabbt och lätt titta igenom stora mängder verk och hitta personliga favoriter. Konstböcker och fotoböcker kan dessutom vara väldigt fina i sig och pryda ditt soffbord eller bokhyllan.

Välj fotokonst efter motiv i första hand

Välj fotokonst efter motiv i första hand - tänk inte så mycket på var tavlan ska hänga. Du kommer förmodligen ändå att vilja flytta den flera gånger. Du kommer troligtvis också byta hem några gånger under din livstid, så det är svårt att köpa konst utifrån hur ett visst rum är möblerat eller vilka tapeter som finns i rummet. Högkvalitativ fotokonst kan du ha hela livet!  

Välj en rejäl och fin ram när du köper fotokonst

Satsa gärna på en kvalitativ och måttanpassad ram. Det både förlänger livet på verket och ger det bäst förutsättningar att pryda din vägg. Om du vill förnya fotokonst som du tröttnat på kan du köpa en ny ram och rama om konsten. Ramen gör verkligen skillnad - en fin ram lyfter verket, medan en tråkig ram kan ta ner den finaste konsten.

 

Köp fotokonst som kan bli värd mer i framtiden

Att köpa fotokonst är inte bara ett trevligt sätt att skapa en finare och intressantare inredning i sitt hem. Det kan dessutom vara en fantastisk investering för framtiden! Intresset för att köpa och sälja konst är stort och det finns fler än en person som upptäckt att det faktiskt går att tjäna sig en hacka om man har lite känsla för vilken konst som kan bli värdefull i framtiden.


Håll utkik efter unga, lovande fotografer som du tycker verkar ha framtiden för sig. Du kan hitta fina verk till hyfsade priser. Om fotografen får en lång och framgångsrik karriär kan dina tavlor stiga rejält i värde. På det sättet är det verkligen en stimulerande hobby att ägna sig åt att köpa och sälja fotokonst. Med dagens många möjligheter att köpa och sälja fotokonst på nätet kräver det inte särskilt mycket arbete.

Fotokonst av vår fotograf Abraham Engelmark Är du intresserad av att köpa denna bild kan du spana in den genom att klicka här!

Storleken spelar roll

Om du har tänkt att köpa ett riktigt stort objekt kan det vara svårt att föreställa sig hur dominant det kommer bli i det rum där du har tänkt att hänga verket. Ett sätt att förbereda sig är att klippa ut ett papper eller en kartong i samma storlek som konstverket. Sätt upp pappret på väggen så ser du ungefär hur det kommer att bli.

Ta hand om din fotokonst

Var rädd om din konst och behandla den försiktigt. Kom ihåg att det är en investering som kan bli ännu mer värdefull i framtiden. Undvik att placera fotot så att det utsätts för direkt solljus. En inramning med akrylglas ger ett visst UV-skydd, men solen kan ändå bleka fotot på sikt.


Det bästa sättet att komma igång med att inreda ditt hem med fotokonst är att köpa dina första fotografier. På det sättet lär du dig mer om olika konstnärskap och vilka stilar du gillar. Lycka till!

Om du är intresserad av att spana in vår fotokonst får du gärna klicka här!