De senaste trenderna inom fotokonst

Vad är egentligen fotokonst? Och vad är konst i allmänhet? I hög grad handlar det om vad du som betraktare uppfattar som konst. Det kan vara allt från musik till film, installationer av olika slag eller just fotografi. Fotokonst är dock inte vilka fotografier som helst. Det handlar om fotografier som har något extra och unikt - något som får betraktaren att haja till, känna eller uppleva något. Många gånger handlar det om fotografier som berättar någon typ av historia, men det kan också röra sig om fotografier som har särskilda inslag eller element som gör att betraktaren förstår att det handlar om något speciellt.

Här hittar du vår unika fotokonst!

Här hittar du vår unika fotokonst

Fotokonstens historia

Fotokonstens historia kan sägas börja redan när den första kameran tillverkades på 1500-talet. Kameran användes av konstnären för att kunna måla av motiv med centralperspektiv. Några kända förgrundsgestalter inom fotografins tidiga historia var Louis Jacques Mandé Daguerre och William Henry Fox Talbot. Sedan 1500-talet har tekniken kopplad till fotografi utvecklats enormt mycket, men det var först på 1960-talet som fotokonsten blev en mer etablerad och erkänd konstform.

fotokonsten historia


Trender inom fotokonst

Som med alla andra konstformer förekommer det olika typer av trender inom fotokonsten. En period var det svart-vitt som gällde, en annan period vad abstrakt fotokonst det hetaste. Idag är personporträtt en väldigt populär form av fotokonst.


Men trender kommer och går, så om du är intresserad av att köpa fotokonst ska du nog inte stirra dig blind på vad som är trendigt just nu. Försök hellre att känna in vilken fotokonst som tilltalar just dig. Det är förmodligen dessa tavlor som du kommer njuta mest av att ha hängandes på väggarna i hemmet.


Intresset för fotokonst har exploderat på senare år och kanske beror det på att alla bär runt på en kamera i form av en smartphone idag. Det kan också förklara varför det är så populärt med gatufoto idag. Fler och fler har blivit medvetna om vad som karaktäriserar en riktigt bra fotograf.


Allt fler köper fotokonst och sätter upp väggarna hemma. För några år sedan var det otänkbart att ha foton på främlingar hemma på väggen - då var det bra fotografier på släkt och barnbarn som gällde. Nu väljer allt fler att köpa fotokonst med alla tänkbara motiv - och vi blir allt djärvare när det gäller motiven.

Fotokonst med hög kvalité och till ett rimligt pris

En demokratisk konstform

En stor fördel med just fotokonst är att det går att köpa riktig konst för summor som faktiskt är överkomliga för de flesta. Från 1000 kr och uppåt går det att hitta fotokonst med hög kvalitet. På det sättet är fotokonsten en demokratisk konstart som tilltalar den breda massan.


Att köpa akvareller eller andra typer av originalverk är för många otänkbart med anledning av de höga priserna - särskilt när det gäller verk av etablerade och erkända konstnärer.


Att fotokonsten är en demokratisk konstform märks också när man tittar närmare på våra muséer och deras utställningar idag. Fotografiska i Stockholm är ett tydligt exempel på ett konstmuseum som verkligen vill tilltala den breda massan. Konsten där är varken svårtillgänglig eller tillkrånglad i onödan. De mjuka mattorna på golvet gör att småbarnsföräldrarna inte behöver skämmas om barnen springer omkring. Dessutom går det att köpa fotokonst på plats tack vare ett samarbete mellan muséet och konstnärerna som ställer ut sin konst på Fotografiska.

Arrangerade motiv

En annan stark trend inom fotokonsten idag är arrangerade motiv - alltså motiv som konstnären själv medvetet har skapat. Det här är verkligen fotokonst när den är som mest konstnärlig. Det handlar nämligen inte enbart om en förmåga hos konstnären att fånga ett vackert ögonblick - den här typen av motiv kräver att konstnären har en genomtänkt idé som han eller hon har förmågan att realisera.


Fotokonsten är en relativt ung konstform som vi förmodligen bara sett början av. Fotokonsten kommer att utvecklas precis som andra konstformer har gjort. Den som handlar fotokonst idag är tidigt ute och det är inte otänkbart att priserna på dagens verk kommer vara betydligt högre i framtiden.

Vilken fotokonst passar i mitt hem?

För den som är nybörjare när det handlar om att köpa fotokonst kan det vara en utmaning att avgöra vilken konst som skulle passa hemma på väggarna. För det första är det en god idé att i första hand titta på motivet och de konstnärliga kvalitéerna. Köp fotokonst som tilltalar dig och som du själv gillar. Det är inte så viktigt att tänka på var i hemmet konsten ska placeras - du hittar alltid någon passande plats och skulle du ångra eller ha behov av variation kan du alltid flytta tavlan.


Men kom ihåg att den konst du köper har ett värde och att värdet kan bli ännu större i framtiden. Så ta väl hand om din konst och låt den till exempel inte utsättas för direkt solljus. Lämna gärna in fotografierna till en ramverkstad, så vet du att du får en passande, rejäl och fin inramning till dina bilder.

vilken fotokonst passar mitt hem?


Generellt brukar det vara så att man sällan ångrar ett djärvt val när det gäller fotokonst. Snarare är det så att det är de djärva motiven som håller i längden - sådana motiv som skaver lite eller väcker frågor kan du titta på många gånger utan att ögat tröttnar. Men utbudet är stort och föredrar du lite enklare och renare motiv så finns det självklart något även för dig. 


Det bästa är att börja handla, lära sig mer och prova sig fram. På det sättet lär du dig mer om din egen smak och vilken typ av fotokonst som är rätt för dig. Men kom ihåg att smaken kan förändras och utvecklas. I takt med att du lär dig mer och upptäcker konstnärskap och fotografer som du verkligen uppskattar så kommer du kanske att välja andra typer av motiv. Lycka till!

Vill du spana in vår fotokonst får du gärna klicka här!