Lär känna vår fotograf: Ludvig Berghagen

Ludvig är en fotograf baserad i den norra delen av Stockholms förorter. Han använder sin kamera för att uttrycka hur livet kan vara om du pausar tiden en sekund och delar den genom fotografier.

Kameran han använder  är en Nikon D850 och är den andra som han har köpt. Den första var en gåva från hans älskade mormor, som förstod att han gillade konst och kreativitet.

Även om foton tas av en kamera så gäller det att ta fram den och vara redo att fota hela tiden eftersom man aldrig vet när den perfekta bilden kan fotas. Det finns ingen perfekt situation för ett bra foto, utan det perfekta fotot tas oftast när du  minst anar det.

Under åren har Ludvig fotograferat många olika typer av tillfällen som te.x evenemang, svenska landslaget i fotboll, natur, städer samt härliga människor. Men vad han föredrar mest är att fota på hans spontana resor runt en ny stad, i skogen eller runt lokala områden.

Det som gör Ludvigs konstkonst speciell är verkligheten i bilderna, den ska vara baserad på hur livet kan vara om du stannar en sekund, tittar upp från din distraktion och öppnar ögonen för att inse hur vackert det är omkring dig. Och om du inte befinner dig på en plats som får dig att känna dig kreativ kan du alltid försöka åka någonstans du inte har varit tidigare.

 

Vem är du? Berätta om dig själv! 

Jag är en kille på 23 år från norra Stockholm. Jag pluggar mitt sista år på Stockholms universitet där jag bygger en HR examen, och vid sidan av det jobbar jag på Peak Performance. På min fritid fotograferar jag, utforskar nya platser, umgås med vänner och följer en massa fotboll. 

Hur länge har du fotograferat?

Jag har fotograferat i cirka 3,5 år.  Från och med att jag tog studenten då jag fick en kamera, en Nikon J5 av min kära mormor som tyckte att jag hade ett öga för konst, kreativitet och fotografi. 

Vad är det bästa med att fotografera?

Det absolut bästa med att fotografera är att man får upptäcka nya platser man aldrig trodde man skulle besöka. Dessutom får man träffa nya människor som man heller aldrig trodde man skulle träffa. Sedan är det ett rent nöje att skapa konst genom en kamera som skapar minnen och olika intryck. 

Vad ska man tänka på när man köper fotokonst?

Jag tycker att man ska tänka på en känsla, en plats och en mening med bilden. Bilder symboliserar olika skeenden genom livet. Sedan tycker jag även att det kan vara viktigt att skapa sin egna tolkning över fotot. Man ska läsa och lyssna på fotografen och få in känslan när bilden togs och sedan försöka visualisera hur det kan ha sett ut vid just det tillfället. 

 

Vad har du för framtidsplaner när det kommer till fotokonsten?

Jag tänker mig en ny upplevelse som jag vill ta mig an och som kan få mig att få ut mina bilder och känslor via min fotokonst. Just nu ser jag det som en rolig aktivitet vid sidan av det jag håller på med, men hoppas att det kan ge mersmak för mig som fotograf. 

Sist men inte minst, berätta ett fun fact om dig själv:

Jag kan i princip alla flaggor i hela världen!