Lär känna vår fotograf: Thomas Mandl

"Jag är  tacksam över att jag växte upp i ett säkert land som Tyskland och att jag har ett europeiskt pass. Jag är privilegierad och jag vill använda det för att hjälpa människor som är mindre privilegierade och vår planet." - Thomas Mandl

Thomas Mandl är en fotograf och aktivist från München. Han kallar sig aktivist på grund av sina politiska och sociala projekt och sina kampanjer. Han använder fotografering för att påpeka orättvisan i världen och genom att göra det tror han att han också kommer att visa en glimt av vad som är vackert i vår värld. Han tror att han genom att framställa världen ärligt kan han få fram det fina i världen.

"Om folk säger att jag inte kan förändra världen, så  säger jag att jag redan gör det och kommer att fortsätta göra det." - Thomas Mandl

Thomas har en bakgrund inom analog fotografering och det lyser tydligt igenom i sina moderna verk inom fotokonsten. Han har gjort ett medvetet val att hålla sina fotografier så äkta som möjligt, eftersom han vill fånga skönhet i sin råhet och minimerar därför redigeringen. Ett annat sätt att förbli sann mot denna stil är genom hans tankesätt snarare än utrustning - även om han ofta använder digital fotografering, tänker han analogt och syftar till att fånga ögonblicket i så få exponeringar som möjligt. Detta hjälper honom att presentera och fånga ögonblicket i dess sannaste form.

 

Vem är du? Berätta om dig själv!
Jag heter Thomas, bor i München och jobbar som fotograf och aktivist. Jag har gjort några stora kampanjer de senaste åren som har hjälpt till att förändra samhället på ett positivt sätt.

Hur länge har du fotograferat?
Jag började fotografera med min pappas gamla kamera när jag var 16 år,  när jag var 24 år så började jag jobba som fotograf. 

Vad är det bästa med att fota?
Jag kan berätta något genom min kamera. Jag kan transporterar känslor genom min kamera. Jag kan visa en millisekund av verkligheten för någon. Jag kan visa något som man kanske skulle inte hade sett annars.

Vad ska man tänka på när man köper fotokonst?
Det finns olika sätt att tänka på fotokonst. Men jag skulle gärna se att folk upplever en känsla som connecter dem med en bild.

Vad har du för framtidsplaner när det kommer till fotokonsten?
Jag skulle gärna vilja plåta mer porträtt och fortsätta att använda min fotografering för att förändra världen på ett positivt sätt.

Sist men inte minst, berätta ett fun fact om dig själv:
Min Leica kamera har två stycken shutter funktioner (C= serie bild, S= enkel bild). Jag har haft den kameran i tre år men det var bara för några månader sedan som jag insåg vad de betydde eftersom jag har alltid använt C från början utan att veta om skillnaden på de två funktionerna.