Fotokonst för nybörjare

I takt med att intresset för fotokonst har ökat de senaste åren har allt fler börjat köpa fotokonst för att inreda sina hem. Fördelarna med fotokonst är många. Den kostar inte lika mycket som mer traditionell konst - exempelvis akvareller eller andra målningar. Samtidigt är utbudet enormt och det finns verkligen något för alla smaker. I den här texten kommer vi titta närmare på vad du behöver tänka på om du är nybörjare när det gäller att köpa fotokonst. Så om du är intresserad av att lära dig mer är det bara att hänga med!

Här hittar du limiterad och unik fotokonst av up and coming fotografer!

Hitta inspiration och lär dig mer

Innan du börjar handla är det en god idé att sätta dig in lite mer i fotokonstens värld. Kanske har du vänner eller bekanta som inreder sina hem med fotokonst? Där kan du säkert få inspiration och lära dig mer.

Ett annat alternativ är att besöka museer, läsa konstböcker eller besöka konstgallerier eller auktionsverk. Ju mer konst du har sett desto bättre känsla får du för vilken typ av fotokonst du uppskattar. Det underlättar avsevärt när du ska börja köpa fotokonst om du redan har en aning om vad du letar efter. 

fotokonst fiskeby

Så köper du fotokonst

Nästa sak du behöver ta ställning till är självklart hur och var du ska köpa din fotokonst. På nätet finns ett stort utbud med alla tänkbara motiv. Att handla fotokonst online är både smidigt och enkelt. Du kan sitta hemma i soffan och bläddra igenom urvalet och fundera på vilka tavlor som skulle passar bra hemma hos dig. Du slipper köa eller trängas på stan och kan i lugn och ro fundera över vilka tavlor du ska välja.

På nätet hittar du allt från naturmotiv till personporträtt och mer abstrakta motiv. Fundera på vad du gillar och vad som skulle passa i ditt hem. När du överväger om tavlan skulle passa rent storleksmässigt, kan det underlätta att skära ut en bit kartong med samma mått som tavlan du tänker köpa. Kartongen kan du sedan hålla upp mot väggen där du tänker placera tavlan - då ser du om tavlan passar in storleksmässigt. Tänk på att det i de flesta lägen är snyggt att ha lite “tomt” väggutrymme runt tavlan.

fotokonst på en grå vägg

Så inreder du ditt hem med fotokonst

Att inreda sitt hem med fotokonst kan vara en utmaning. Det handlar om att på sikt bygga upp en känsla för färg och form som gör att du kan placera tavlorna rätt i ditt hem. Tänk på omgivningen där du har tänkt placera tavlan - passar motivet ihop med resten av rummet? I somliga fall vill du kanske skapa en kontrast. Ett enkelt och stilrent rum kan “må bra” av något som sticker ut och sätter lite färg. Å andra sidan kan det vara skönt med ett neutralt och enkelt motiv i ett rum som redan är fullt av färg och form.

Tänk på att inte sätta upp dina tavlor i direkt solljus - då kan de blekas på sikt. Dessutom är det bra att ta hjälp med att hänga upp tavlan - särskilt om det är en större modell. En stor tavla blir lätt tung och risken att du tappar den är betydligt större om du ska göra arbetet själv. Köp gärna en rejäl och fin ram - det blir “pricken över i” för din fotokonst! Ramen kan verkligen göra stor skillnad och “lyfta” ett motiv. En tråkig och ful ram kan göra att ett vackert motiv framstår som mindre tilltalande.

En trevlig och fin variant är att skapa en så kallad “fotovägg” där du placerar en mängd tavlor tillsammans i en lämplig formation. En sådan “fotovägg” kan bli riktigt snygg ovanför exempelvis en soffa eller en säng. Dessutom har du möjlighet att prova dig fram med olika stilar och motiv och se om du kan få till en bra helhet. Även här kan det vara intressant att jobba med kontraster - samtidigt som det är viktigt att du ser till att det finns en harmoni i helheten. Det här kan vara en intressant utmaning för dig som känner att du har utvecklats när det gäller din känsla för färg och form!

fotokonst tavla på en grå väggUtveckla ditt intresse för fotokonst

I takt med att du köper mer och mer fotokonst kommer du förmodligen lära dig mer om din egen smak och vad du gillar för typ av konst. Ofta är det de lite mer “provokativa” eller annorlunda motiven som håller i längden. Tanken med konst är att den ska väcka både tankar och känslor - och ofta är det den konst som gör just det som blir kvar längst på väggen.


En annan intressant aspekt när det gäller fotokonst är att den - precis som all annan konst - på sikt kan stiga i värde. Om du köper en tavla idag av en mindre känd fotograf eller konstnär som på sikt blir allt mer populär kan hans eller hennes verk bli mer värdefulla. Säljer du sedan konsten kan du ha råd att köpa ännu mer konst till ditt hem. På det här sättet kan du, med lite tur, finansiera inredningen i ditt hem och köpa finare och finare tavlor.

Fotokonst är en oerhört stimulerande och intressant hobby som du kan ägna dig åt hela livet. Det finns inga gränser för hur mycket du kan lära dig och hur mycket tid du kan ägna åt att upptäcka ny konst. Till exempel kan du besöka Fotografiska muséet i Stockholm som har många intressanta utställningar - både permanenta och tillfälliga. Muséet har massor av besökare varje år och har verkligen bidragit till att intresset för fotokonst har växt i Sverige. Där kommer du säkert få inspiration när det gäller vilken fotokonst du vill hänga upp väggarna i ditt eget hem.

Nu har vi tittat lite närmare på vad det kan innebär att köpa fotokonst. Förhoppningsvis har du som är nybörjare på området fått upp ögonen för hur du kan börja handla fotokonst till ditt hem.

Vill du spana in vår fotokonst här på Dandelion Art Club får du gärna klicka här!