Fotokonst i form av posters

 

Är du intresserad av att lära dig mer om fotokonst och posters? I den här texten kommer vi titta närmare på hur du kan inreda ditt hem med fotokonst och posters. Här delar vi med oss av våra bäst tips när det gäller var du hittar vackra posters, samt hur du kan tänka när det handlar om att få till en vacker och enhetlig inredning.

 

Vill du spana in vår fotokonst och exklusiva posters får du gärna klicka här!


Att inreda sitt hem med fotokonst på väggarna har blivit oerhört populärt på senare år. Det handlar om en konstform som både är relativt billig att äga, men det är det också finns ett enormt utbud när det gäller stilar och motiv. Så läs vidare om du vill lära dig mer om posters och fotokonst!

fotokonst i from utav posters


Fördelar med posters

Det finns en rad fördelar med just posters. De är enkla att sätta upp, relativt billiga och det finns ett enormt utbud med olika typer av motiv. Jämfört med traditionell konst är posters betydligt billigare, vilket gör att du kan byta ut dina posters när du vill förnya känslan i ett rum. Att handla posters hemifrån via webben är både enkelt och bekvämt.


Intresset för fotokonst har verkligen ökat de senaste åren. Kanske beror det på att intresset för foto har ökat i och med att vi alla numera har ständig tillgång till en kamera i vår telefon. Men det finns säkert många andra faktorer som spelar in. Fotografiska muséet i Stockholm har gjort en stor insats när det handlar om att nå ut brett med fotokonsten. De högkvalitativa utställningarna där lockar årligen en enorm publik från både Sverige och andra delar av världen.

Praktiska tips när det gäller posters

Men det finns några saker som är bra att tänka igenom innan du lägger din beställning. Se till att du har en plan för var du ska sätta upp dina posters. Det behöver finnas tillräckligt med utrymme på väggen och det är viktigt att motivet passar i det specifika rummet.


Vill du kunna vara flexibel och kanske flytta tavlan efter en tid kan det vara klokt att välja ett mer neutralt motiv. Välj gärna en fin ram och se till att inte sätta upp tavlan i direkt solljus - då kan den blekas med tiden.

fotokonst kronhjortFotokonsten i Sverige

Fotokonsten är en relativt ung konstform som tagit fart först på senare år. Idag finns det en rad kända fotografer och konstnärer som arbetar uteslutande med foto. Dagens moderna möjligheterna att redigera foton i efterhand har gjort det betydligt mer intressant att arbeta med just fotokonst. Samtidigt finns det en rad konstnärer som föredrar att inte förändra fotona i efterhand - för att behålla en genuinitet och känsla av äkthet i bilderna.


Motiven varierar och det finns verkligen något för alla smaker. Du hittar allt från stadsmotiv till personporträtt, djur och natur, samt mer abstrakta och experimentella bilder.


Att upptäcka sin egen smak är en av de mer intressanta delarna när det gäller fotokonst. I takt med att du lär dig mer och förstår mer av fotokonstens särart kommer du förmodligen få en mer utpräglad smak som gör att du har lättare att gallra bort sådant som du vet att du inte är intresserad av. Många gånger är det de lite mer provokativa eller “svåra” motiven som håller i längden. De motiv som väcker tankar och känslor brukar vara de som sitter kvar längst på väggen.

Investera i fotokonst i form av posters

Se din fotokonst i form av posters som en investering. Även om den inte kostar så mycket när du köper in den, finns det en liten chans att den kommer att stiga mycket i värde. Särskilt om du är tidigt ute med att köpa fotokonst av en fotograf eller konstnär som senare visar sig bli mycket framgångsrik.


Därför bör du ta hand om din fotokonst i form av posters på ett varsamt och noggrant sätt. Det kan bli en spännande och stimulerande hobby att köpa in konst och sedan sälja den vidare när den eventuellt ökat i värde. På det sättet har du också en eventuell möjlighet att finansiera dina inköp och kan variera vad du hänger upp på väggarna hemma. Det är en utmärkt möjlighet att sälja några av tavlorna när du tröttnat på dem. På nätet finns det gott om marknadsplatser för konst där privatpersoner har möjlighet att sälja till ett fast pris eller via auktion.

fotokonst fiskeby

Lär dig mer om fotokonst

Nu har vi gått igenom det mest grundläggande när det gäller fotokonst i form av posters. Om du är intresserad av att lära dig ännu mer om fotokonst så finns det en rad olika möjligheter. Ett av de bästa sätten att lära sig mer på är att besöka det lokala folkbiblioteket och låna konstböcker där. Genom att läsa på om fotografer, konstnärskap, olika stilar och tekniker så kan du på sikt bli mycket kunnig inom området. Det underlättar avsevärt när du sedan ska handla ny konst. Hittar du någon bok på biblioteket som du verkligen gillar och vill återkomma till igen så kan det vara läge att köpa boken, så att du alltid har tillgång till den. Till exempel ett konstlexikon kan vara bra att ha hemma.


Det blir också lättare att värdera hur mycket en tavla är värd om du kan en del om konstnärskap, olika konstinriktningar och hur fotokonsten har utvecklats över tid. Genom att besöka gallerier, auktioner och mässor kan du komma nära den konst du är intresserad av och uppleva den på plats. Att läsa böcker är ett utmärkt sätt att inhämta mer fakta, men vill du verkligen komma i närkontakt med fotokonsten så är det oslagbart att se den direkt, med egna ögon.


Besök gärna konstmuséer när du reser utomlands. De flesta större städer har något museum som har specialiserat sig just på fotokonst. Genom att besöka ett sådant museum har du en utmärkt möjlighet att lära dig mer och kanske upptäcka ny konst som faller dig i smaken.

Hos oss på Dandelion Art Club hittar du unik fotokonst i begränsad upplaga från up and coming fotografer! Spana in fotokonsten här!