Fotokonst - inred ditt hem med vackra fotografier

Intresset för fotokonst har verkligen exploderat och allt fler svenskar fyller sina hem med fotokonst på väggarna. Idag finns det ett enormt utbud på nätet och det är enklare än någonsin att hitta konstnärer och fotografier för alla smaker. Vi omges ständigt med bilder idag - i telefonen och på sociala medier. Men intresset för riktigt vackra och genomtänkta bilder är större än någonsin. Här ska vi fördjupa oss i fotokonstens underbara värld!

Här hittar du vår unika fotokonst!

Fotokonst - inred ditt hem med vackra fotografier


Idag är alla “fotografer” i och med att vi ständigt bär runt på våra kameror i form av smartphones. Kanske har det bidragit till det stora intresset för professionell fotografi? Fotokonsten har nog aldrig förr varit så uppmärksammad som den är idag. Det gäller både på muséer och i tidningar och TV. Intresset tycks fortsätta öka. Det märks inte minst bland de stora auktionsfirmorna där det finns en ökad efterfrågan bland kunderna sedan några år tillbaka. Foto är numera ett självklart inslag på de stora auktionerna i Sverige.


Sverige har dock länge legat efter andra länder när det gäller intresset för fotokonst. Men när Fotografiska i Stockholm öppnade och när Moderna Museet valde att satsa mer på fotokonst så väcktes intresset till liv. Sedan dess har det bara ökat.


Inte minst i USA finns det sedan länge en tradition och marknad för det mesta när det gäller fotokonst. Många samlar på äldre fotografier. Äldre foto har dock visat sig vara mer svårsålt i Sverige. Här är det mer moderna konstnärer och fotografers verk som gäller. Motiven varierar, men ofta rör det sig om kända personer, naturfoto eller mer abstrakta motiv.

hitta motiv som du gillar för din fotokonst

 

Att förstå sig på prissättningen

Prissättningen kan vara svår att förstå sig på för en amatör. Därför är det viktigt att vända sig till en seriös återförsäljare för den som är nybörjare. I takt med att man lär sig mer och själv kan värdera konsten blir det lättare och lättare att handla fotokonst var som helst.


Fotokonst från 1900-talets första hälft är oftast varken signerad eller numrerad. Därför kan den vara svår att värdera. När det gäller fotokonst från 70-talet och framåt så är det något lättare. Då började fotokonst att visas upp på gallerierna och ofta är fotokonsten som gavs ut från den här tiden och framåt i numrerade upplagor.


Allt som oftast finns signaturen på baksidan av fotot. När det gäller osignerade och onumrerade verk är det bra om det finns dokumentation som styrker fotografiets äkthet. Där ska det gärna framgå varifrån bilden kommer och hur den tillkommit.

tips till dig som skall handla fotokonst för första gångenTips till dig som ska handla fotokonst för första gången

Det finns mycket att tänka på för den som vill börja handla fotokonst. Men gör det inte svårare än vad det är! Börja gärna med att köpa några fotografier som du verkligen tycker om och lär dig mer om fotograferna. Du väljer själv hur mycket tid och fokus du vill lägga på ditt intresse för fotokonst. Kanske är du nöjd med att köpa några tavlor och sätta upp på väggarna hemma? Eller också vill du lära dig mer, börja köpa och sälja för att tjäna pengar så att du kan köpa ännu mer? Det är helt upp till dig!


Gå gärna på magkänsla när du handlar. Det kan vara svårt att försöka göra rationella överväganden kring vilken konst som kommer att bli mer värd i framtiden. Det viktigaste är ändå att du trivs med motivet och att det passar in i ditt hem. Våga gärna blanda olika motiv och stilar, det brukar ge en personlig och intressant effekt.

Gå på magkänsla när du handlar fotokonst


Men undvik att sätta upp dina fotografier i direkt solljus - då finns det risk att fotografierna bleks med tiden. Är du osäker på hur dominant tavlan eller tavlorna kommer bli i ditt hem kan du klippa ut ett eller flera papper i rätt storlek för att prova dig fram för att se hur tavlan eller tavlorna skulle passa på en viss vägg.


En annan viktig aspekt är att satsa på en fin och rejäl ram som verkligen pryder verket. En fin ram kan lyfta ett lite trist motiv, medan en ful ram verkligen kan förstöra ett i övrigt fint fotografi.


Genom att läsa på om fotokonst, fotografer och konstnärer kan du lära dig mer om fotokonst och hitta dina personliga favoriter. Långa och läs gärna konstböcker och fotoböcker på ditt lokala folkbibliotek. Det är ett billigt och smart sätt att blir mer insatt när det gäller fotokonst.

Gillar du fotokonsten ovan får du gärna spana in den här!

Att handla med fotokonst

Att köpa och sälja fotokonst innebär i princip att bli konsthandlare. Gör du det som en fritidssysselsättning utan att du långsiktigt vill tjäna pengar så behöver du inte registrera dig hos Skatteverket som enskild firma eller som ett aktiebolag. Men om verksamheten är självständig, långsiktig och med vinstsyfte så bör du läsa på mer hos Skatteverket om hur du ska göra för att allt ska bli rätt skattetekniskt.


Att köpa och sälja fotokonst kan verkligen vara en intressant och stimulerande hobby. Med dagens goda möjligheter att handla och sälja konst online är det enkelt för vem som helst att bli konsthandlare. Du behöver bara ett litet startkapital för att komma igång och köpa din första konst. Det svåra i kråksången är att på sikt öva upp en känsla för vilka konstnärskap som på sikt kan utvecklas och bli värda mer och mer pengar. Det enda sättet att lära sig det är att börja köpa och sälja!

Köp fotokonst och sälj fotokonst


Nu har vi gått igenom grunderna när det gäller fotokonst. Det finns självklart oändlig mycket att lära sig om konstnärer, konsthistoria och olika tekniker. Det är det som är så fantastiskt med fotokonst som hobby - det finns alltid något nytt att upptäcka och man blir aldrig fullärd. Hoppas du hittat något matnyttigt här och att du - om du är nybörjare - ska komma igång med att köpa konst som du verkligen tycker om!

Om du är intresserad av vår unika fotokonst får du gärna spana in den här!