Fotokonst - stora tavlor

 Intresset för fotokonst har verkligen exploderat på senare år och allt fler svenskar inreder numera sina hem med olika typer av fotokonst på väggarna. Inte minst har folk fått upp ögonen för stora tavlor. En stor och tom vägg kan verkligen förgyllas av en fin, stor tavla.

 

Vill du spana in vår fotokonst här på Dandelion Art Club får du gärna klicka här!


Här kommer vi att fördjupa oss i ämnet fotokonst och tipsa om vad du bör tänka på när du ska köpa stora tavlor. Så häng med om du är intresserad av att lära dig mer om fotokonst och stora tavlor!

Fotokonsten i Sverige

Hur ser situationen ut för fotokonsten i Sverige idag? Fotografiska museet i Sverige är kanske den främsta nationella representanten för fotokonst. Museet lockar massor av publik varje år och har säkerligen bidragit till att svenskarna har fått upp ögonen för fotokonsten.


Samtidigt bidrar det säkert att i princip varenda svensk numera har tillgång till en kamera i sin ficka, i stort sett hela dagen. Intresset för fotografi och fotokonst har gjort att allt fler inreder sina hem med fotokonst på väggarna. Och fördelarna är verkligen många! Det finns massor av motiv att välja mellan och tavlor i alla möjliga olika storlekar. Dessutom kostar fotokonst betydligt mindre än mer traditionell konst, såsom akvareller eller 


Nu ska vi titta lite närmare på hur du kan tänka när det gäller att köpa de lite större tavlorna.

Fotokonst stora tavlor

 

Stora tavlor

När det gäller stora tavlor behöver du se till att du har en tillräckligt stor väggyta för att rymma din tavla. Se till att du har lite mellanrum mellan tavlan och övriga saker som pryder samma vägg. Tavlan kommer oftast bättre till sin rätt om det finns ett väl tilltaget mellanrum mellan tavlan och övriga saker runt om.


Tänk också på att stora tavlor kan vara för tunga för en person att själv sätta upp. Ta gärna hjälp av en vän, granne eller släkting för att sätta upp tavlan. Att vara minst två personer som hanterar en stor, tung tavla underlättar avsevärt. Då minskar du också risken för att du råkar tappa tavlan och skada den.


Oavsett var du placerar din tavla är det viktigt att fundera på hur den passar in i omgivningen. Vilken stil har du i ditt hem? Hur kommer tavlan att passa in färg- och formmässigt? En stor tavla ger ett mer dominant intryck och kommer därför påverka intrycket av rummet i högre grad än vad en mindre, mer diskret tavla gör. På det sättet kan du använda en stor tavla med fotokonst för att påverka hur du vill att ett rum ska uppfattas.

Fotokonst natur och slingrig väg

 

Lär dig mer om fotokonst

Oavsett om du tänker köpa stora tavlor eller mindre, så finns det en hel del att lära sig om fotokonst. Ju mer du kan desto lättare blir det att veta vilken konst du ska köpa. Lär du dig riktigt mycket kan du kanske också värdera konsten och avgöra om den skulle kunna stiga i värde på sikt. På det sättet kan det bli en rolig och stimulerande hobby att köpa och sälja fotokonst. Kom ihåg att stora tavlor ofta kostar lite mer än mindre (obs! det finns absolut undantag från den regeln) så är du nybörjare är det kanske läge att börja med lite mindre tavlor.


Du kan lära dig mer om konstnärer, fotografer och fotokonst genom att besöka gallerier, museer och mässor. Ju mer du lär dig desto roligare kommer det bli att köpa och inreda ditt hem med fotokonst. Tänk att kunna berätta en historia om de tavlor som hänger på dina väggar - det kommer att gå hem när du får besök av vänner och bekanta.


Bekanta dig gärna med fotokonsten ännu mer genom att besöka exempelvis Fotografiska museet i Stockholm. Där finns en rad intressanta utställningar som kan inspirera dig till att utveckla ditt intresse för fotokonst ytterligare. Kanske får du några idéer eller uppslag när det gäller hur du kan inreda ditt eget hem med fotokonst och stora tavlor.

 

Handla fotokonst online

På nätet hittar du ett enormt utbud med fotokonst, inte minst riktigt stora tavlor. När du söker efter fotokonst på nätet är det viktigt att komma ihåg att du ska trivas med konsten och vilja sätta upp den på någon vägg hemma. Tänk gärna till innan du handlar så att du har en plan för var du vill placera din konst.


Att köpa konst online är både enkelt och bekvämt. Du kan handla hemifrån soffan och behöver inte bekymra dig om att köa eller trängas bland folk i butiker. Dessutom brukar priserna vara riktigt bra när du handlar fotokonst på nätet. Titta igenom de butiker som finns och upptäck vilken smak du själv har. Kanske kommer din smak att utvecklas och förändras med tiden - det är helt naturligt och något positivt! På sikt kanske du kommer köpa mer “provokativa” eller experimentella tavlor.


Du hittar alla möjliga motiv när det gäller stora tavlor på nätet. Bland annat finns det naturmotiv, personporträtt, stadsskildringar och mer abstrakta motiv. Eftersom utbudet är så stort är chanserna väldigt goda att du hittar någon som faller dig i smaken och som passar in i just ditt hem. När du bläddrar igenom utbudet är det bra att fundera på var i ditt hem som det specifika motivet skulle kunna passa. Fundera gärna också på om du har någon personlig koppling till motivet.


Förhoppningsvis har du nu fått lite ny inspiration och kan börja köpa fotokonst och stora tavlor på nätet eller i någon fysisk butiker, på auktion eller vid någon mässa eller ett museum. Ett enkelt sätt att hitta mer inspiration är att läsa konstbloggar eller låna konstböcker på ditt närmaste, lokala folkbibliotek. Det finns fantastiskt mycket intressant läsning när det gäller fotokonst och konstnärskap i allmänhet. Att känna till historiken kring en tavla gör att du upplever den med ett helt annat djup. Så sluta aldrig att lära, utan fortsätt vara nyfiken och utveckla ditt intresse och din smak!

Hos oss på Dandelion Art Club hittar du massor av spännande och unik fotokonst!