Fototavlor som lyfter ditt hem

På nätet finns ett enormt utbud med fotokonst och fototavlor. Intresset för fotokonst har växt mycket på senare år och det är verkligen ett trevligt inslag i såväl mer klassiskt inredda hem som moderna och stilrena. Här tittar vi lite närmare på vad du bör tänka på när du börjar inreda ditt hem med fototavlor.

 

Här hittar du fina fototavlor


fina fototavlor till hem och kontor

 

Intresset för heminredning är enormt bland svenskarna. Kanske beror det på att vi svenskar träffas och umgås så mycket i hemmen, till skillnad från exempelvis britterna som hellre träffas på puben. För om både nära vänner, släkt och arbetskamrater ska komma in och se hur du bor så är det såklart viktigt hur det ser ut där. Hur vi inreder säger något om oss själva och vi har också chans att medvetet förmedla något om oss själva genom vårt sätt att pryda hemmet med tavlor, möbler och annan inredning.

 

Inred ditt hem på ett personligt sätt med fototavlor

Med fototavlor har du stora möjligheter att inreda ditt hem på ett personligt sätt. Mängden motiv är på gränsen till oändligt och det finns massor av uppskattade fotografer och konstnärer som producerar fotokonst idag. Tack vare det stora utbudet på nätet har du enorma möjligheter att hitta fotokonst som tilltalar just dig.

handla fina fototavlor online

Men hur ska man egentligen tänka när man inreder med fototavlor och fotokonst? Och finns det några vanliga fällor som man bör undvika? För det första är det viktigt att våga lita på sin magkänsla. Välj motiv som du verkligen tycker om och som tilltalar dig som person. Kom ihåg att du förmodligen ska ha tavlorna hängandes på väggarna ett bra tag framöver. Så tänk på stilen och motivet i första hand - och inte på hur rummet ser ut i övrigt. Du kan alltid flytta tavlan om den inte passar ihop med inredningen eller möblerna i rummet i övrigt.


Köp enbart konst som verkligen tilltalar dig på något sätt. Det är svårt att spekulera och väga in rationella argument när det gäller vilka fototavlor som kanske blir mer värda i framtiden. Nej, då är det mycket bättre att gå på känsla och köpa något som du verkligen gillar. Vi garanterar att du hittar massor av välja bland när du tittar igenom det stora utbudet online.

Fototavlor på en ljusgrå vägg

Skapa effekter med hjälp av kontraster i dina fototavlor

Jobba gärna med kontraster. Ett stort, spektakulärt och färgstarkt motiv kan passa väldigt bra in i ett i övrigt stilrent och avskalat rum. Ett enklare motiv med några få, rena färger kan lämpa sig väl i ett rum som redan har dominerande inslag av färg eller form. Kom ihåg att ta hand om din konst på ett bra sätt. Köp gärna en lite mer påkostad ram och undvik att placera fotokonst i direkt solljus - då kan motivet blekas på sikt.

 

Skapa en fotovägg med fototavlor

Ett annat populärt sätt att inreda med fototavlor är att köpa många tavlor som är lite mindre till formatet. Sätt dessa bredvid varandra och skapa en hel fotovägg! Det här är en utmärkt väg att gå för dig som är lite ambivalent och har svårt att bestämma dig för ett större lite kostsammare verk. Då kan det vara både roligare och enklare att köpa många mindre tavlor. Dessutom brukar det bli en fin effekt när man placerar tavlor med väldigt olika motiv bredvid varandra. Det blir som en enda stor tavla!

fina fototavlor med en historia


Om du har svårt att föreställa dig hur dominerande tavlan eller tavlorna kommer bli på en vägg så kan du prova att skära ut lika stora rektangulära bitar av kartong och hålla upp mot väggen. Då får du en känsla för vilket intryck tavlan eller tavlorna kommer att göra.

 

Tänk på hur ljuset faller in i rummet på din fototavla

Tänk på hur fönster är placerade i det rum där du tänker placera din fototavla. Det är viktigt att få till bra ljusförhållanden för att fototavlan ska komma till sin rätt. Den ska inte vara placerad i direkt i solljus, men samtidigt är det fint om det kan falla något ljus på tavlan så att motivet blir upplyst och tydligt. Om du inte har något annat alternativ än att placera tavlan i ett mörkt rum så bör du överväga att installera en lampa som kan lysa upp tavlan.

 

Måla dina väggar i ljusa, milda färger

Målar du dina väggar i ljusa och milda färger så behöver du inte vara orolig för att de fototavlor du köper inte ska passa ihop med bakgrunden. Det kan vara betydligt svårare att hitta motiv som passar mot tapeter eller färger med starka färger eller intensiva mönster. Så vill du skapa bästa möjliga förutsättningar för att ha ett stort antal fototavlor att välja bland.

 

Få inspiration hos dina vänner

Ett roligt sätt att lära sig mer om fototavlor och fotokonst och upptäcka sin egen smak är att besöka vänner som gillar fotokonst och som har ungefär samma smak som du. Du vill såklart inte ha samma tavlor som dina vänner men du kan få inspiration och upptäcka nya konstnärskap som kan leda till att du hittar tavlor och motiv som du verkligen tycker om!

 

handla fototavlor online

Handla fototavlor online

Du hittar ett stort utbud med fotokonst och fototavlor online. Lär dig mer genom att läsa på om konstnärer, stilar och tekniker. Det finns hur mycket som helst att lära sig och ju mer man kan desto roligare blir det att handla. Kanske kommer du hitta konstnärskap som du verkligen uppskattar och som du kan följa framöver.


Besök gärna gallerier och auktionsverk - där kan du hitta en hel del. Genom att köpa och läsa fotoböcker kan du snabbt lära dig mer om konstnärskap och skapa en känsla för vilken typ av fotokonst som tilltalar dig mest.


Det bästa sättet att lära sig mer är att börja handla! Så var inte rädd för att köpa några tavlor även om du inte vet om du kommer uppskatta dem för all framtid. Alla är nybörjare i början!

Vill du spana in Dandelion Art Club´s unika fotokonst med en historia är det bar att klicka här!