Hitta den bästa fotokonsten - så gör du

Intresset för fotokonst är enormt idag. I takt med att fotokonsten blivit mer etablerad på muséer och i konstvärlden i allmänhet har fotokonsten blivit allt populärare i de svenska hemmen. Men du undrar kanske hur du ska gå tillväga för att hitta den bästa konsten? Här kommer vi guida dig och dela med oss av våra bästa tips.

Här hittar du vår fotokonst!

Handla fotokonst på nätet som du gillar

 

Handla fotokonst på nätet

På nätet finns det gott om butiker som säljer fotokonst. Att handla online innebär många fördelar. För det första hittar du ett enormt utbud med något för alla smaker och storlekar på plånboken. På nätet hittar du allt från stora, abstrakta motiv till mindre, personligare fotokonst. Oavsett om du föredrar porträtt, bilder på djur, landskap, stadsmotiv eller något helt annat kommer du garanterat att hitta fotokonst online som passar dig.


En annan stor fördel är att det går snabbt och smidigt att hitta det du söker. Många butiker erbjuder sökmöjligheter så att du kan söka på vissa motiv och få fram ett urval av fotokonst som kan passa just dig. Fraktkostnaderna är ofta låga och leveranserna går snabbt. Dessutom är det bekvämt att sitta hemma i soffan och bläddra bland all fotokonst. Du slipper ge dig ut på stan och trängas bland folk och stå i köer. 

Välj fotokonst på nätet i lugn och roHandla fotokonst begagnat och på auktioner

Ett annat sätt att hitta bra fotokonst är att vända sig till butiker som säljer begagnad konst eller till auktioner. När du handlar begagnat behöver du ha lite mer kunskaper om konsten. Det gäller att kunna avgöra om verket är värt de pengar som det säljs för - och det är inte någon helt enkel vetenskap.


Ett lite modernare verk är förmodligen signerat och numrerat - men äldre verk kan sakna såväl numrering och signatur. Då behöver du ha något annat sätt att avgöra verkets äkthet - exempelvis en beskrivning av hur verket kommit till och dess ursprung.


Hur mycket en tavla är värd styrs av vilken efterfrågan det finns på verket. Efterfrågan styrs i sin tur av hur populärt konstnärskapet är för tillfället och vilken status det innebär att ha ett verk av konstnären i sitt hem. Etablerade konstnärer kan sälja sin fotokonst för enorma summor pengar.


Ta reda på mer om fotokonsten som du köper

Var medveten om vad du köper för fotokonst - och varför

Det gäller att veta vad du gör när du handlar fotokonst - särskilt om du ska köpa verk för lite större summor. Men alla är nybörjare i början och det gäller att våga börja handla för att lära sig mer. Genom att besöka muséer, läsa på om konstnärer och köpa och sälja konst kan du lära dig mer. Om du bara ska köpa några få tavlor för ditt eget nöjes skull är det kanske inte så viktigt att lära sig mer. Men för den som vill börja köpa och sälja konst är det bra att vara så insatt som möjligt.

Köp fotokonst som passar i ditt hem

De flesta som köper fotokonst gör det för att förgylla sitt hem och göra det vackrare. Då är det framför allt din egen smak du ska förhålla dig till när du handlar. Köp bara fotokonst som du verkligen gillar själv och se till att det finns en bra plats för konsten i ditt hem.


Kanske har du något stilrent och avskalat rum som skulle må bra av ett lite större, färggladare verk? Eller så har du ett rum som redan innehåller mycket färg och mönster där det skulle passa bra med lite enklare och renare motiv?


Köp rejäla och fina ramar till dina verk och placera inte fotokonsten i direkt solljus - då kan det blekas på sikt. Köp bara fotokonst som är i bra skick och våga lita på din magkänsla. Du kanske ser något som ingen annan ser? Handla med hjärtat! Men låt det ta tid - ibland behöver du fundera ett tag för att avgöra om du verkligen gillar ett verk eller inte.


Om det finns något med verket som skaver lite eller provocerar så behöver det inte alls vara fel! Ofta är det de verk som väcker frågor som håller i längden. 

Hitta fotokonst som berättar det där lilla extra

Besök Fotografiska i Stockholm och lär dig mer

Ett bra sätt att lära sig mer om fotokonst är att besöka Fotografiska muséet i Stockholm. Deras utställningar är populära och uppskattas av den breda massan. Fotografiska har gjort fotokonsten till en allmän angelägenhet och om du har möjlighet att besöka Stockholm så är Fotografiska verkligen värt ett besök.


Fotografiska har bland annat anordnat utställningar med fotografer som Roger Ballen, Lu Kowski, Sarah Moon, Lisa Ross och Dana Sederowsky. Genom att se mycket fotokonst övar du upp ditt öga och din känsla för vilken konst som du verkligen uppskattar. Det gör det lättare att avgöra vilken fotokonst du ska handla.


Ställ gärna frågor om du får möjlighet! Antingen när du träffar fotografer eller så pratar du med de gallerister som du besöker. Det är genom att fråga som du har möjlighet att lära dig mer och vinna nya kunskaper. Kunskaper som du kan ha nytta av när du ska värdera verk och avgöra om du ska köpa dem eller inte.


Besök gärna auktioner och andra tillfällen där fotokonst finns till salu. Du behöver inte alltid handla själv för att det ska vara värdefullt. Genom att se konsten och få en uppfattning om vad den är värd kan du lära dig mer.

Hitta fotokonst via auktioner

Kort avrundning

Nu har vi delat med oss av några goda råd när det handlar om att hitta och köpa riktigt bra fotokonst. Förhoppningsvis har du fått med dig något matnyttigt som du kan ha glädje av när du fördjupar ditt intresse för fotokonst. Ta vara på det som passar dig och glöm resten, det viktigaste råd vi kan ge är nog ändå att lyssna på sin inre röst och följa sin intuition - det brukar hålla i längden!

Vill du spana in vår fotokonst som du kan köpa online får du gärna klicka här!