Inred ditt hem med fotokonst - inspiration och tips

Funderar du på att börja inreda ditt hem med fotokonst? Då är du inte ensam. Intresset för fotokonst växer stadigt och allt fler pryder sina väggar hemma med fotokonst. I den här texten kommer vi dela med oss av lite inspiration och goda råd på vägen till dig som ska köpa fotokonst på nätet. Så läs vidare om du är intresserad av att lära dig mer!

fotokonst till ditt hem

 


Fotokonsten är en “demokratisk” konstform som alla har råd med. Till skillnad från akvarell, oljemålningar och andra typer av konstverk behöver fotokonst inte kosta så mycket. Dessutom finns det verkligen något för alla smaker - allt från naturmotiv till personporträtt. 


Här i Sverige har Fotografiska muséet i Stockholm gjort en stor insats för att öka intresset för fotokonst bland svenskarna. Många har besökt och uppskattat muséets utställningar. Fotokonsten är en relativt ung konstform, men den har verkligen utvecklats på senare år. Och intresset har ökat, kanske inte minst på grund av att vi alla numera nästan alltid har en kamera i form av en smartphone i fickan.

Köp fotokonst online

Den första frågan du ställer dig när det gäller fotokonst är kanske var du får tag på den? Det absolut bästa och enklaste sättet att köpa fotokonst idag är att handla online. Där hittar du ett enormt utbud med massor av olika stilar och motiv. Så chanserna att du hittar något som passar på dina väggar är goda. Dessutom är priserna förmånliga, fraktkostnaden låg och leveranstiderna korta. Du slipper köa och trängas i butikerna - istället kan du smidigt beställa hemma från soffan när det passar dig. Så fördelarna med att handla online är verkligen många!

Inred ditt hem med fotokonst

När det handlar om att inreda sitt hem med fotokonst finns det några saker som är bra att tänka igenom och planera. Här kommer vi gå igenom det viktigaste. För det första bör du fundera på var du har tänkt att hänga upp din fotokonst. Hur stor tavla passar på väggen? Och hur är stilen i rummet i övrigt - det vill säga: vilken typ av motiv skulle passa? Se till att tavlan passar ihop med resten av inredningen.

Fotokonst som passar in i ditt hem


Fundera också på om du vill jobba med kontraster eller om du snarare vill att din fotokonst ska “smälta in” i förhållande till din övriga inredning. Det kan vara riktigt snyggt med en färgstark och stor tavla som sticker ut rejält i ett rum som för övrigt är avskalat och inte så färggrant. Men allt handlar om tycke och smak. Du kanske föredrar att din fotokonst är lite diskret och inte märks så mycket vid första intrycket.

Några praktiska tips

Vad är viktigt att tänka på när det handlar om att hänga upp tavlorna hemma? Köp gärna riktigt fina och rejäla ramar till dina tavlor. Det blir “pricken över i” när du ska inreda ditt hem med fotokonst. När du ska hänga upp dina tavlor är det bra att ta hjälp av exempelvis en vän eller familjemedlem - särskilt om det handlar om större och tyngre tavlor.


Häng inte dina tavlor i direkt solljus - då finns det risk att de bleks och blir fula med tiden. Ta också reda på vad du har för material i väggarna hemma. Är det gips eller betong kan du behöva en plugg för att fästa skruven i väggen. Har du däremot exempelvis en OSB-skiva bakom tapeten så är det bara att skruva in en vanlig skruv.

Inspiration och idéer

Det finns hur mycket som helst att lära sig när det gäller fotokonst. Du kan lära dig mer om olika konstnärer, fotografer och stilar. Ett bra sätt att lära sig mer är att läsa konst- och fotoböcker som du kan köpa hos din bokhandlare eller låna på biblioteket. Ett annat bra sätt att lära sig är att läsa bloggar om fotokonst. Dessutom är det en god idé att besöka vänner och bekanta som gillar konst och fotografi och se hur de har inrett sina hem. Kanske kan du få med dig några bra idéer som du kan tillämpa i ditt eget hem.


Besök gärna muséer och auktionsverk. Där kan du lära dig mer om konstnärskap och få upp ögonen för vilken typ av fotokonst som du gillar. För kom ihåg att din smak kanske kommer att förändras med tiden. Det du gillade till en början kanske inte är det du kommer att uppskatta när du med tiden lärt dig mer. Det här är naturligt och en del av det som är stimulerande och spännande med att ägna sig åt fotokonst.

Att köpa och sälja fotokonst

I takt med att du utvecklar ditt intresse för fotokonst kommer du kanske vilja byta ut tavlorna där hemma. Då kan du sälja din fotokonst på begagnatmarknaden. Har du lite tur kan tavlorna till och med ha stigit i värde sedan du köpte dem. På det sättet kan du finansiera dina inköp av nya tavlor.

Skapa ett vackrare och trivsammare hem - beställ redan idag

Inredningen är - precis som så mycket annat - något man behöver öva på och lära sig. Att inreda ett hem på ett vackert sätt är en färdighet som du utvecklar i takt med att du provar dig fram, lär av dina misstag och provar igen! Så var inte rädd för att köpa fotokonst och testa dina idéer. Det är bara på det sättet du kan lära dig att inreda ditt hem på ett sätt som du uppskattar.


Att köpa fotokonst och prova att inreda hemmet med den är också det enda sättet att verkligen upptäcka och förstå sin egen smak. I takt med att du handlar allt mer kommer du lära dig vad du har för stil och vilken typ av motiv som du uppskattar.


Att skapa ett vackert och trivsamt hem behöver inte vara särskilt svårt. Att få upp vackra tavlor på väggarna är en viktig del när det kommer till inredning och trivsel. Förhoppningsvis har du nu fått med dig lite ny kunskap och inspiration när det handlar om att inreda sitt hem med fotokonst. Beställ fotokonst online redan idag och kom igång - lycka till!

Vill du spana in vår fotokonst på Dandelion Art Club får du gärna klicka här!