Kända fotokonstnärer
Fotokonsten blir alltmer populär, inte minst i Sverige. Idag är det många som inreder sina hem med fotokonst. Men vilka är egentligen de största fotokonstnärerna? Svaret på den frågan beror förstås på vem man frågar. Men det finns några intressanta namn som kan vara värda att känna till.
Är du intresserad av att spana in våra up and coming fotografer får du gärna klicka här!
Här kommer vi tipsa om några kända fotokonstnärer som vi tycker det är värt att kolla upp lite närmare. Kanske hittar du några kända fotokonstnärer vars fotografier du tycker skulle kunna pryda dina väggar där hemma. Så om du är intresserad av att lära dig mer om kända fotokonstnärer och deras respektive inriktning samt stil, så är det bara att läsa vidare.
Diane Arbus - 1923–1971, USA
Diane Arbus hade en ganska kort karriär, men hon hann ändå med att skapa en rad intensiva och intressanta bilder. Hon hade en personlig porträttstil som utvecklades under hennes sommarresor i USA.
Arbus föddes i New York och arbetade med reklamfotografi. Bland annat fick hon uppdrag från de stora tidskrifterna Glamour och Vogue. Museum of Modern Art i New York har visat upp hennes bilder och hon är numera en av efterkrigstidens mest kända fotografer.
Dawid - född 1949 i Sverige
Dawid är en experimentell fotograf som tycker om att tänja på gränsen mellan måleri och fotografi. Den skapande processen har en central roll i hans bilder som bland annat har figurerat på Fotografiska Museet. Dawid är också en framgångsrik reklam- och modefotograf.
Agneta Ekman - född 1942 i Sverige
Agneta Ekman var en av de första eleverna på Christer Strömholms Fotoskola. Samma skola som hon senare själv undervisade vid. 1967 gav hon ut fotoboken Tall-Maja som rönte stor uppmärksamhet. Boken innehåller en rad iscensatta foton inspirerade av folksagor från Värmland. Det handlar om dubbelexponeringar som skapar en väldigt speciell stämning och mystik.
Lee Friedlander - född 1934 i USA
Lee Friedlander lärde sig fotografi vid Art Center College of Design i Kalifornien. 1956 flyttade han till New York där han försörjde sig som fotograf för en rad olika tidskrifter. Framför allt blev Lee känd för att fotografera det som kallas det “sociala landskapet”, ett försök att fånga bilden av det moderna samhället. För Lee Friedlander handlade det om att skildra den urbana miljön - till exempel skyltfönster och arkitektoniska strukturer. Friedlander är en av många kända fotokonstnärer som har vunnit Hasselbladstiftelsens internationella pris. Friedlander tog emot priset år 2005.
Kenneth Gustavsson - 1946−2009, Sverige
Kenneth Gustavsson är en av många kända fotokonstnärer som studerat på Fotoskolan i Stockholm. Gustavsson grundade bildbyrån Saftra tillsammans med sin kollega och vän Anders Petersen. Gustavsson och Petersen gjorde många uppmärksammade reportage, till exempel en serie bilder från nedgångna kvarter i Stockholm som visades på Stockholms stadsmuseum 1969.
1983 återkom Gustavsson med ett uppslag i ETC och en utställning på galleri Gauss. Han har bland annat skildrat stadslivet i städer som Belfast, Chicago och New York. År 1984 belönades Gustavsson med Stora fotografipriset.
Eva Klasson - född 1947 i Sverige
Eva Klasson är en känd fotokonstnär som gjorde ett avsevärt intryck i Paris i mitten av 1970-talet. Hennes serie med intima närbilder av sin egen kropp som gavs ut i boken Le troisième angle föregicks av ett gediget arbete såväl bakom som framför kameran.
Klasson var verksam vid Hasselblads kamerafabrik, men flyttade år 1969 till Paris där hon arbetade som frilansfotograf. Klasson har blivit uppskattad av en bred publik, såväl i Sverige som internationellt. Klasson har ställt ut sina fotografier i bland annat Paris, Rom, och Genève.
Robert Mapplethorpe - 1946–1989, USA
Robert Mapplethorpe växte upp i Queens utanför New York och började på konstskola redan som 17-åring. Bland annat arbetade han med bilder klippta ur magasin, men började sedan att själv ta polaroidbilder. På 70-talet bodde han tillsammans med musikern Patti Smith, som han ofta fotograferade.
Mapplethorpe porträtterade människor som han träffade på i sin vardag: konstnärer, musiker och andra celebriteter. Bland de många uppskattade fotografierna finns porträtt av såväl Truman Capote som Andy Warhol och Isabella Rossellini.
Ralph Eugene Meatyard - 1925–1972, USA
Ralph Eugene Meatyard arbetade som optiker när han köpte en kamera för att kunna fotografera sin nyfödde son. Senare öppnade Meatyard sin egen optikerpraktik och ställde ut sina egna och andras fotografier i sin reception.
Parallellt med karriären som optiker utvecklade han en karriär som fotograf. Hans bilder kännetecknas av en utstuderad komposition och en speciell stil. Meatyard arbetade gärna med rekvisita och inspirerades i sitt konstnärskap av österländskt tänkande.
Birgitta Ralston - född 1933 i Sverige
Birgitta Ralston arbetade som fotomodell under 50- och 60-talen. Då arbetade hon exempelvis med fotograferna Richard Avedon och Martin Munkacsi. I början av 70-talet intresserade hon sig alltmer för zenbuddhism och österländsk mystik. Så småningom övergick hon alltmer till att fotografera själv istället för att bli fotograferad. Ralstons bilder kan passa på väggarna i såväl modernt inredda hem, som mer klassiskt inredda.
Cindy Sherman - född 1954 i USA
Cindy Sherman studerade i Buffalo där hon ingick i Hallwalls, ett konstnärdrivet galleri. Snart närmade hon sig konstscenen i New York och blev en viktig del av den postmodernistiska konsten. På 70- och 80-talen experimenterade hon med att placerat sig själv i miljöer som påminner om film noir. Hon är själv såväl fotograf som regissören och den som tillverkar kostymerna.
Aaron Siskind - 1903–1991 i USA
Aaron Siskind arbetade som engelsklärare i New York och gick så småningom med i Photo League som dokumenterade samhället i bild. Under 40-talet började Siskind intressera sig för abstrakt expressionism. Här används ljus, linjer och färger för att skapa estetiska uttryck. Två viktiga strömningar i konsten och samhället möts i Siskinds arbeten.
Arthur Tress - född 1940 i USA
Tress tog en examen i konst vid Bards College 1962 och flyttade till Paris. Hans resor till främmande kulturer och platser fick stort inflytande över hans fotokonst. Bland annat besökte han Sverige där han arbetade som fotograf vid Etnografiska Museet. Tress arbetar med en surrealistisk inriktning och blev expert på att konstruera fantasifulla bilder.
Om du vill spana in Dandelion Art Clubs fotokonst får du gärna klicka här!