Lär känna vår fotograf: Malin Strandvall

Vem är du? Berätta om dig själv!

En person som alltid får lätt panik av just den frågan! Skämt åsido, jag tror i ärlighetens namn att jag är ganska ovan vid den frågan. Jag jobbar som skribent och kreatör och är således oftast den med ynnesten att fråga, rota, skriva och porträttera andra så när rollerna plötsligt blir ombytta är jag alltid lika perplex. När den mest akuta identitetskrisen lagt sig skulle jag nog beskriva mig som en väldigt nyfiken, driven och rastlös person. Jag har en ständigt underliggande kreativ, intellektuell och litterär törst och jag mår väldigt bra när jag får insupa konst, litteratur, film, musik och allsköns obskyra kulturyttringar som någon fellow konstnär därute kämpat med. En gång i tiden drömde jag om att bli psykiater så i sociala sammanhang älskar jag att dyka under ytan på folk och rota i deras inre. Det händer också ofta att folk biktar sina hemligheter för mig, så vem vet, en vacker dag kanske jag sadlar om helt?

fotokonst: THE MESSIAH WILL COME AGAIN


Hur länge har du fotograferat?

Sedan jag var 10, 11 år. Min mamma är väldigt konstnärligt lagd och har alltid suttit med sina vackra foton framför sig vid köksbordet när hon målat sina tavlor, så foto kom in tidigt i mitt liv. Jag saknar ibland tiden med min gamla, analoga kamera. Det var alltid ett sådant härligt överraskningsmoment när filmrullarna var framkallade och kom hem på posten!

fotokont: PURPLE HAZE

 

Vad är det bästa med att fotografera?

För mig är det en form av kravlös, spontan meditation. Och ofta även sjukt bra träning på köpet (!) då jag kan knalla runt i timmar när jag är på det humöret. För mig som redan är en överanalyserande människa i en bransch byggd på ständig prestationsångest är det ljuvligt att, ursäkta språket, skita i alla krav och bara leka helt enkelt. För det är nog mest det jag gör. Leker och labbar och ser vad jag känner för att göra av råvaran efteråt.

Tekniska detaljer på en kamera eller fotografering driven av teknisk perfektion hetsar inte upp mig på samma sätt som det verkar göra för diverse mansplainers i olika fotogrupper online. Att däremot springa in i ett magiskt ljus jag inte var beredd på eller plötsligt få nya idéer och infallsvinklar triggar mig som bara den.

Fotokonst: ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MINDVad ska man tänka på när man köper fotokonst?

Go with your gut.

 

Vad har du för framtidsplaner när det kommer till fotokonsten?

Nu har jag precis inlett samarbete med er, vilket verkligen känns som en klockren match. Eftersom jag harvat på med mina bilder rätt länge så vore det så klart även roligt att nå ut till köpare som gillar mitt fotograferande.

Det är inte pengar som driver mitt fotande, men för att verkställa en del fotodrömmar krävs ju onekligen kassaflöde också. Hamburg, Marocko och Kapstaden är till exempel tre outforskade städer som jag längtar efter att utforska tillsammans med Evert (min kamera, jag döper alla min teknikprylar).  

Jag har även en egen, liten printshop i behov av en stor portion kärlek… Sist men inte minst vore det så klart fantastiskt roligt att någon gång ställa ut också.

fotokonst: 7


 

Fun fact om dig? 

Jag har lite andliga gåvor, drömmer sanndrömmar ibland och är en jävel på att identifiera och sätta folks horoskop. Begriper inte varför folk envisas med sina psykologiska tester, jag gör min egen målgruppssegmentering baserat på horoskop. True story: 90 % av mina kunder och samarbetspartners idag är t.ex. vädurar! Är väldigt svag för deras explosiva energi och de dras i sin tur till min jungfrustruktur och förmåga att få saker att hända.

Läs mer om Malin Strandvall och hennes fotokonst här!