Så har Fotografiska muséet påverkat intresset för fotokonst i Sverige

Fotokonsten har blivit allt populärare på senare år. Allt fler svenskar fyller sina hem med fotokonst, och det är kanske inte så konstigt. Det går faktiskt att hitta unik och konstnärligt högkvalitativ fotokonst till överkomliga priser. Många svenskar besöker också regelbundet Fotografiska muséet i Stockholm - vilket har bidragit till att öka intresset för fotokonst.

här hittar du vår fotokonst!

Så har Fotografiska muséet påverkat intresset för fotokonst i Sverige

Fotografiska muséet i Stockholm (eller bara “Fotografiska” som det brukar kallas i folkmun) är en världens största mötesplatser för människor med intresse för fotografi och fotokonst. Dessutom är det ett av Sveriges populäraste turistmål. Här träffas människor från hela världen för att njuta av fotokonst och diskutera de senaste trenderna på området.


Fotografiska bidrar också till samhällsdebatten genom att visa upp fotografier och fotokonst som skapar debatt och engagemang. Fotokonsten riktar fokus mot viktiga frågor i samhället - det kan handla om allt från utsatta grupper till sociala problem som fattigdom eller utanförskap. 


På Fotografiska finns också en fantastisk restaurang med Paul Svensson som den främste matkreatören. År 2017 blev restaurangen utsedd till Världens Bästa Museirestaurang. Genom att besöka Fotografiska kan alla lära sig att ta bättre bilder - såväl proffs som amatörer. På Fotografiska arrangeras omkring 700 möten och events varje år och här finns verkligen en unik möjlighet att berika möten med hjälp av fotografisk konst som ger ny inspiration och nya perspektiv på alla möjliga frågor. 

Fotografiska har hjälpt fotokonsten att blomstra

 

Köp konst och fotoböcker på Fotografiska

I anslutning till muséet finns också en enorm butik med fotoböcker. Här hittar du massor av spännande fotoböcker, posters och kuriosa. Butiken är en mycket populär presentshop. För dig som är intresserad av att lära dig mer om fotokonst och fotokonstens historia är det en utmärkt idé att besöka Fotografiska och deras butik. Köp gärna några fotoböcker och lär dig mer om olika konstnärskap.


Dessutom hittar du så kallade “editions” i butiken. Editions är printade fotografier som säljs i upplagor. Det handlar om utvalda verk från Fotografiska muséets utställningar. Det viktigaste i Fotografiskas verksamhet är utställningarna. Ambitionen är att visa upp de allra bästa konstnärernas verk, men även att introducera nya namn på fotoscenen. Fotografiska är något unikt - en internationell mötesplats för upplevelser och kunskap.

Utan fotografiska hade inte fotokonsten varit där den är idag

Fotokonst är unikt på det sättet att den kan inkludera alla och det händer verkligen något i människor när de möter konsten. Fotografiska muséets uppgift är att bidra till att intresset för fotokonst ökar. De vill introducera den svenska fotokonsten i världen, och samtidigt introducera den internationella fotokonsten för svenskarna. Fotografiska muséet öppnades den 20 maj år 2010. Sedan dess har muséet bland annat visat upp fotografier av Annie Leibovitz, David LaChapelle, Nick Brandt, Magnus Wennman och Inez & Vinoodh. Varje år har Fotografiska 20-25 riktigt stora utställningar.

 

Inred ditt hem med fotokonst

Fotokonsten verkar bli allt viktigare för svenskarna. Konsten erbjuder en plats för möten, men också en plats för inspiration och återhämtning. Om du är intresserad av att lära dig mer om fotokonst och kanske köpa fotokonst att sätta upp på dina egna väggar hemma, så är Fotografiska väl värt ett besök.


Men finns det något särskilt jag behöver tänka på när jag ska köpa fotokonst? Den frågan kanske du ställer dig nu. För det första bör du undersöka utbudet online - det finns massor av bra butiker som säljer fotokonst. Se till att du handlar hos en butik du litar på och som erbjuder högkvalitativ fotokonst. Köper du nyare fotokonst är den förmodligen signerad och numrerad, vilket gör att du vet att fotokonsten är äkta.

Se till att fotokonsten är numrerad och signerad


Köper du äldre fotokonst är det bra om det finns ett äkthetsintyg av något slag. Det kan vara en beskrivning av hur verket har kommit till, en signatur eller liknande. Annars kan det vara bra att ta kontakt med en antikvitetshandlare eller liknande för att undersöka verkets äkthet.


Fotokonst kan vara en utmärkt investering. Köper du fotokonst av fotografer som befinner sig i inledningsskedet av karriären så finns det chanser att konsten ökar i värde med tiden. Men för att köpa konst som ökar i värde gäller det att öva upp känslan för vilken konst som kan öka i värde. Det bästa sättet att göra det på är att köpa och sälja mycket konst.

Ta hand om dina tavlor och din fotokonst

 

Ta hand om dina tavlor

Om du enbart ska köpa några få tavlor så finns det ändå några saker som är bra att tänka på. Tänk ut en bra plats där ska sätta upp dina tavlor. Se till att det blir lagom stora tavlor för den vägg där de ska sitta. Köp en rejäl och fin ram till tavlorna - kom ihåg att dina tavlor är en investering som du bör ta hand om på ett bra sätt, så att de håller länge. Sätt inte upp tavlorna i direkt solljus - då kan de blekas med tiden.

Din fotokonst kan öka i värde

 


Att inreda sitt hem med fotokonst kan känna som en utmaning. Det är som med så mycket annat: att träning ger färdighet. Många gånger kan det vara fint att jobba med kontraster. TIll exempel kan du sätta upp en färgglad och explosiv tavla i ett för övrigt stilrent och avskalat rum. Har du ett rum som redan innehåller mycket färg och form, så är det kanske finare att sätta upp ett lite enklare motiv. 


Gör gärna ett besök på Fotografiska muséet i Stockholm. Där kan du få inspiration och lära dig mer om fotokonst. Kanske upptäcker du något konstnärskap och några bilder som du vill ha hemma på dina egna väggar.

Klicka här om du vill se vår unika fotokonst!