Svartvit fotokonst - lär dig mer och inred ditt hem

Funderar du på att inreda ditt hem med fotokonst? Fotokonst har blivit alltmer populär på senare år och det är kanske inte så konstigt. Fotokonsten är betydligt billigare än mer traditionellt konst - samtidigt som det finns ett enormt utbud med massor av olika motiv. Det gör att de flesta hittar något som passar i hemmet - oavsett inredningsstil.

Spana in Dandelions Art Clubs unika svartvita fotokont här!


I den här artikeln ska vi titta lite närmare på just svartvit fotokonst, fotokonstens historia, samt vilka fördelar som finns med svartvit fotokonst. Så häng med om du är intresserad av att lära dig mer om svartvit fotokonst.


 

Konst i allmänhet och fotokonst i synnerhet

Vad är egentligen konst? Ja, svaret på den frågan brukar vara att det avgörs av betraktaren. Samtidigt är det svårt att bortse från att det genom historien funnits konst som uppskattats av den stora majoriteten och som fortfarande har en enorm påverkan på många människor. Så svaret på vad som är konst och inte är kanske inte helt subjektivt. 


Konstens historia sträcker sig lika långt tillbaka som mänsklighetens. Fotokonsten däremot är relativt ung. Den första lådkameran uppfanns på 1500-talet. Men det var under 1700- och 1800-talen som fotografer började experimentera med fotografi på ett nytt sätt - det som senare kom att bli fotokonsten. På senare tid har fotokonsten utvecklats med raska steg, även om det var först på 1960-talet som fotokonsten blev en accepterad och respekterad konstform.


På senare år har den digitala revolutionen förändrat fotokonsten på nytt. Idag har i princip alla ständigt en kamera i fickan i sin telefon. Dessutom har möjligheterna att redigera foton på ett avancerat och mobilt sätt utvecklats. Men fortfarande är det så att det är de verkliga konstnärerna som tar de bästa bilderna. Fotokonst kräver, precis som alla andra konstformer, både talang och träning för att hög kvalitet ska uppnås.

 

 

Den svartvita fotokonstens särart

Svartvitt (eller S/H som det förkortas) är en genre inom fotokonsten där fotografen enbart använder sig av svart, vitt samt gråtoner. När fotokonsten var ung var alla stillbilder och filmer i svartvitt - då fanns inte tekniken för att återge färger. Men efter att färgfilmen uppfanns omkring år 1930 så dröjde det inte särskilt länge innan majoriteten av alla foton och filmer var i färg.


Men även om det idag är lättare än någonsin att ta färgbilder är det fortfarande många fotografer världen över som föredrar det svartvita uttrycket. Det kan verka underligt med tanke på dagens moderna teknik, men det finns många fördelar med just svartvit fotokonst. Till exempel kan en svartvit, statisk bild blir betydligt mer dramatisk än motsvarande i flerfärg. Alternativt går det att göra en bild mer lugn och rofylld genom att använda sig av teknik för svartvit fotografering.


Generellt kan sägas att det svartvita uttrycket lämpar sig bättre för vissa motiv än andra, exempelvis porträtt, gatufoton, karg natur och arkitektur. Svartvitt tar bort fokus från störande färger och framhäver istället detaljerna i strukturer. Tänk gärna på det när du ska köpa svartvit fotokonst och funderar över vilket motiv du ska välja.

 

Praktiska tips när det gäller att inreda ditt hem med svartvit fotokonst

När du väl har handlat dina första tavlor finns det några saker du behöver tänka på. Se till att platsen där du har tänkt hänga upp din tavla är tillräckligt rymlig. Det blir sällan bra om tavlan känns inträngd mellan andra möbler eller saker på väggarna. Tänk också på hur rummet är inrett i övrigt så att motivet verkligen passar in. Ibland vill du kanske jobba med kontraster - andra gånger är det finare med en tavla som smälter in i inredningen och framstår som mer “anonym”.


En viktig detalj är ramen. Satsa gärna lite extra på den. Om du nu har investerat i svartvit fotokonst som du verkligen gillar, så kan en vacker ram verkligen bli “pricken över i”. Så här är det inte läge att snåla. Se också till att du inte sätter upp tavlan så att den utsätts för direkt solljus - då kan den blekas med tiden. Se din svartvita fotokonst som en investering som faktiskt kan öka i värde med tiden.

Lär dig mer om fotokonst

Förhoppningsvis har du nu fått lite mer kunskap om svartvit fotokonst och kanske blivit inspirerad att inreda ditt hem med svartvit fotokonst. Vill du lära dig mer finns det gott om konstböcker att låna på biblioteket, men du kan också hitta många intressanta resurser på nätet när det handlar om att lära sig mer om fototeknik, fotografer och konstnärer.


Ytterligare ett sätt att fördjupa sina kunskaper är att besöka gallerier och konstmuséer. Fotografiska muséet i Stockholm har många intressanta utställningar och lockar en stor publik varje år. Muséet är verkligen värt ett besök för den som är intresserad av fotokonst och vill lära sig mer.

 

Beställ svartvit fotokonst på nätet

Att handla svartvit fotokonst på nätet är både enkelt och bekvämt. Du kan sitta hemma i soffan på kvällarna och bläddra igenom det enorma utbudet med olika typer av motiv och stilar. Du hittar allt från naturmotiv till personporträtt och mer abstrakta motiv. Försök gärna hitta ett motiv eller en stil som har någon personlig koppling till dig. På det sättet blir det ännu mer intressant att konsten hänger hemma hos just dig. När du får besök av vänner eller grannar är det roligt att kunna berätta något om den konst som hänger på dina väggar. Så lär dig gärna något om motivet och konstnärskapet.

Vill du spana in vår fotokonst och läsa mer om våra fotografer får du gärna klicka här!


Genom att börja handla kan du lära dig mer och upptäcka vilken smak du har. Med tiden kanske dina tavlor stiger i värde och tröttnar du på något motiv så kan du sälja tavlan och köpa en ny. På det sättet kan du ständigt förnya din inredning. Att sätta upp något nytt på väggen kan verkligen förändra hela känslan i rummet. Därför är det väldigt tacksamt och spännande att använda sig av svartvit fotokonst när du inreder ditt hem.