Svartvita bilder - vacker fotokonst för ditt hem

En bild säger mer än 1000 ord - så brukar det sägas och kanske ligger det något i det! Intresset för fotokonst och inte minst svartvita bilder har ökat enormt på senare år. Här ska vi titta lite närmare på hur du kan inreda ditt hem med vackra svartvita fotografier och hur du går tillväga för att hitta den bästa fotokonsten. Så häng med!


För några år sedan var det absolut trendigaste du kunde ha på din vägg text. Idag är det istället fotokonst som gäller och framför allt svartvita bilder. Det finns massor med fördelar med fotokonst - och inte minst svartvit sådan. Fototavlor fungerar alldeles utmärkt en och en - men kan även utgöra en hel tavelvägg. Den optimala mixen brukar uppstå när man hittar fototavlor som matchar både när det gäller tema och färg. 

Här hittar du svartvita bilder online

Fördelar med fotokonst och svartvita bilder

En stor fördel med svartvita bilder är att de är relativt lätta att matcha med varandra. Du behöver nämligen inte fundera på det där med nyanser och om färgerna passar ihop. Istället kan du koncentrera dig på motiven - och frågan om motiven behöver inte vara alls lika känslig när det gäller just själva matchningen.


Ett populärt alternativt är att ha tre stycken 50 x 70 cm fototavlor på rad ovanför soffan i vardagsrummet. Välj gärna ett tema när det gäller motiven: exempelvis stadsmotiv, naturfoto eller porträtt. Det brukar bli en häftig effekt med ett genomgående tema men varierande motiv. Väljer du svartvita bilder så får du ett relativt neutralt intryck som gör att tavlorna kan passa nästan oavsett vilka färger du använt i rummet för övrigt.


Självklart kan det blir extra fint om du matchar dina svartvita bilder med andra inredningsdetaljer i samma rum, som exempelvis andra tavlor, dukar, kuddar eller helt andra detaljer.


Jobba gärna med kontraster på olika sätt. Svartvita bilder kan passa utmärkt i ett rum som för övrigt är ganska färgglatt. Eller så väljer du att vara helt konsekvent och inreda hela rummet i svart, vitt och kanske gråa nyanser. Även det kan ge en riktigt häftig effekt. Det viktigaste är egentligen att du har en tanke med vad du gör och att du låter magkänslan vara med när du bestämmer dig för hur du ska göra.

Så hittar jag vackra svartvita bilder på nätet

 

Så hittar du vackra svartvita bilder

Men nu undrar du kanske hur du ska gå tillväga för att hitta riktigt fina svartvita bilder i det enorma utbud som finns på nätet när det handlar om fotokonst? Vi ska nu dela med oss av några goda råd på vägen som förhoppningsvis kommer göra det lättare för dig att hitta det du söker.


För det första bör du börja dina sökningar online. Det finns gott om avancerade sökmöjligheter som gör det möjligt för dig att förfina dina sökningar och hitta precis det du söker. Handlar det om svartvita bilder så har många butiker särskilda avdelningar eller kategorier som gör att du enkelt hittar just det sortimentet.


Om du gillar denna bild eller vi spana in all vår fotokonst får du gärna klicka här!


Du bör också lära dig lite mer om de fotografer och konstnärer som du fastnar för. Det blir ännu roligare att sätta upp konsten på väggarna hemma om du vet vilka som har fotat och hur deras bakgrund, karriär och historia ser ut. Dessutom kan du då berätta för de som besöker ditt hem vad du har på väggarna och varför du valt just dessa svartvita bilder.


Ett bra sätt att lära sig mer är att besöka muséer, utställningar, auktioner och gallerister. Det är främst genom att se mycket konst som du kan öva upp ditt öga för vad som faktiskt innebär konstnärlig kvalitet. Det här tar tid och är något du behöver ha tålamod för att uppnå. Men det är också den kanske viktigaste förmågan som du behöver för att kunna avgöra om ett konstverk verkligen är värt den summan som det säljs för. 

Intresset för fotokonst växer

Att handla fotokonst har blivit en populär hobby för många och de svenska hemmen fylls nu av inte minst svartvita bilder. Vad är det som har skapat detta stora intresse och varför vänder sig så många till fotokonsten för att handla tavlor att sätta upp på väggarna hemma? En bidragande orsak till att intresset blivit så stort är säkert att många själva idag fotografer mycket med sina telefoner. I takt med att förståelsen ökat för hur svårt det är att ta bra bilder har också intresset för riktigt fina bilder ökat.


En annan bidragande orsak till att just fotokonsten blivit så populär är att det är en demokratiskt konstform i den bemärkelsen att i princip alla har råd att hänga upp fotokonst på väggarna hemma. Det går att hitta unika, uttrycksfulla och konstnärligt kvalificerade bilder till riktigt bra priser. Det gäller såväl färgfoto som svartvita bilder.


Muséer som Fotografiska i Stockholm har också bidragit till det stora intresset. Idag har fotokonsten en självklar plats i det offentliga rummet och är en accepterad konstform bland de mest konstintresserade. Riktigt så var det inte för några decennier sedan. I andra länder, som exempelvis USA, har intresset för fotokonst varit stort länge. Men det är först på senare år som fotokonsten verkligen har slagit igenom här på hemmaplan i Sverige. 

Svartvita bilder och fotokonstNågra avslutande ord

Nu har vi gått igenom vad det finns för fördelar med fotokonst i allmänhet och svartvita bilder i synnerhet. Vi hoppas du fått med dig något matnyttigt på vägen som kan göra det lättare för dig när du ska börja handla svartvita bilder.


Genom att börja handla och lära dig mer kan du fördjupa ditt intresse när det gäller svartvit fotokonst. Eller så köper du bara några fina tavlor och sätter upp på väggen! Allt beror på hur stort intresse du har och hur mycket tid du vill lägga på inredning och konst i hemmet. Lycka till med dina nya svartvita bilder!

Om du är intresserad av Dandelion Art Clubs svartvita bilder får du gärna klicka här!