Vad är fotokonst?

Fotokonst är en blandning mellan foto och konst. Det är när fotografen gjort det där lilla extra med fotografiet. Det kan vara allt ifrån ett planerat foto till ett foto som är taget rakt upp och ned men som sedan har redigerats.

Fotokonst kan även vara ett vanligt foto men där det finns en unik historia kopplat till det som gör det unikt.

En annan fråga är också: Vad är konst? Konst kan ju vara vad som helst. Det är  vad både du och konstnären bestämmer att det är. För vissa är konst vacker arkitektur för andra är det musik. Ibland kand ett vara unika installationer som står mitt i öknen och som ingen kan se. 

Hur ser vi på Dandelion Art Club på fotokonst?

Våra fotografer här på Dandelion Art Club (DAC) är noga utvalda för att de har ett speciellt öga för att skapa fotokonst som förmedlar det där lilla extra.

Målet med fotokonst är att det skall erbjuda dig det där unika som ett vanligt fotografi inte ger dig. Men det är också upp till var och en att avgöra vad det är och vad som är fotokonst för dem.

För oss på Dandelion Art Club handlar det om att stanna till och stanna upp när du går förbi ett foto som hänger där på en vägg. Om det då även väcker massor av tankar och känslor inom dig har fotografen verkligen lyckats.

 

Vad är unik fotokonst?

Något som vi ser gör fotokonst till det där lilla extra och som hjälper åskådaren att förstår fotokonsten på ett djurpark plan är då att lyfta fram den unika historien bakom fotot. All vår fotokonst här på Dandelion Art Club kommer med en unik story. En story som medföljer på en separat skylt som är tilltänkt att hänga upp på väggen bredvid din fotokonst.

Vad är fotokonst?

På denna skylt berättar fotografen historien bakom fotokonsten vilket skapar en tynger förståelse och djup.

Fotokonst för oss är med andra ord något som väcker känslor och tankar. Något som får dig som åskådare eller ägare till ett verk att inspireras och förundras.

Är du intresserad av att spana in vår fotokonst får du gärna klicka här!

 

När kom den första fotokonsten? 

Den första lådkameran kom på 1500-talet och kallades för Camera obscura och användes av konstnärer för att kunna måla av saker med centralperspektiv. 1839 så presenterade den första allmänt kände metoden av en fransman vid namn Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851). Men Daguerre var inte ensam utan han hade konkurrenter som höll på med olika fotometoder. En av dem var engelskmannen William Henry Fox Talbot (1800-1877) som också experimenterade  med en metod som handlade om att saltpapper och negativ som kunde kopieras som pappersbilder.

Därefter utvecklades såklart fotografi metoder något enormt men det var inte förens så sent som runt 1960-talet som just fotokonsten började komma och bli mer erkänt. Och sedan dess har mycket utvecklats när det kommer till fotokonsten i och med olika trycktekniker vilket för det den ser annorlunda ut idag mot vad den gjorde då.

Om du vill spana in vår unika fotokonst får du gärna klicka här!