Fotokonst

Vad är fotokonst? Jo, det handlar om en blandning mellan foto och konst - det är fotografier där konstnären/fotografen har gjort något extra med fotografiet - så att det faktiskt blir konst. Det kan handla om planerade foton, men även om foton som tagits spontant och som har det där lilla extra.

I somliga fall har fotot redigerats i efterhand med konstnärliga syften. Här tittar vi lite närmare på fotokonstens historia och hur du kan inreda ditt hem med fotokonst.

Spana in vår fotokonst här!

fotokonst

 

Fotokonst - En unik berättelse

Ofta finns det en unik historia kopplad till det foto som betraktas som fotokonst. Det kan handla om en berättelse om hur fotot kom till - eller en berättelse om den fotograf eller konstnär som tagit fotot och därmed skapat konsten.


När du hänger upp fotokonst på din vägg så blir det en extra krydda om du kan berätta om historien som är kopplad till fotografiet för dina vänner. 


fotokonst med en historia

 

Men vad är egentligen konst? Ja, det ligger kanske i betraktarens öga. Fotokonst - när den är som bäst - erbjuder det där unika som ett vanligt fotografi inte ger. Ofta handlar det om att fotografiet väcker tankar och känslor i dig - då har fotografen verkligen lyckats att skapa konst.


Fotokonst är alltså något som väcker något inom dig. Det är något som får dig som betraktare att stanna upp och bli inspirerad, förundrad eller kanske till och med upprörd?

fotokonst som berörFotokonstens historia

Den första lådkameran kom redan på 1500-talet. På 1700- och 1800-talen började ett antal fotografer experimentera med fotografi på ett nytt sätt. På senare tid har fotokonsten utvecklats enormt - men det var först på 1960-talet som fotokonsten verkligen blev en accepterad och respekterad konstform.


På senare år har den digital revolutionen förändrat fotokonsten i grunden - i och med möjligheterna att redigera fotografier på ett avancerat sätt. Dessutom har fotokonsten nu hittat in i det svenska folkets hem!

fotokonstens historiaInred ditt hem med fotokonst

Du hittar ett enormt utbud med fotokonst på nätet. Där finns alla möjliga varianter och motiv, så det är bara att välja och vraka. Att inreda sitt hem med fotokonst har blivit allt mer populärt på senare år. Det ger ett såväl sofistikerat som personligt intryck. Tack vare att du har möjlighet att välja mellan så många olika motiv så kan du verkligen inreda på ett personligt sätt. Välj gärna motiv som har en koppling till dig som person på något sätt.

Fotokonst och inredning

Några praktiska tips gällande fotokonst

Kom ihåg att mäta utrymmet där du har tänkt att sätta upp din fotokonst - så vet du att du beställer en tavla som är lagom stor. Tänk också på hur rummet är inrett i övrigt så att tavlan verkligen passar ihop med övrig inredning. Köp en rejäl och fin ram som kan bli “pricken över i” för din tavla. Sätt inte upp fotokonst där den riskerar att utsättas för direkt solljus - då kan tavlan blekas på sikt.


Om du inte har handlat fotokonst tidigare så rekommenderar vi att du bara börjar! Det är genom att köpa fotokonst som du lär dig vad du själv gillar för motiv och vilken stil du föredrar. Lycka till!

Spana in vår fotokonst här!